Colwyn Bay Car Park


NVELOPE® NVF2F system supports award-winning regeneration project in North Wales

Situation

Local authority Conwy County Borough Council have moved into a state-of-the-art regenerated headquarters in Colwyn Bay, North Wales. The scheme involved a four-storey, BREEAM 'Excellent' headquarters, along with a multi-storey car park with space for over 350 cars.

The development of the Council HQ is part of a wider regeneration project in Colwyn Bay. The project, which lasted several years, involved demolition of all on site buildings and construction of the new structures.

Solution

The car park was constructed from a full steel frame, which was suited to the large spans needed for the project. It is composed of three floors, including an open-topped roof level, and is linked to the office block at ground floor.

SFS supplied the NVELOPE® NVF2F bracket and rail system to support the car park's external façade. The NVF2F is a vertical back frame system, ideally suited to floor-to-floor spanning and can support fibre cement, HPL, ACM and metal rainscreen panels. The SFS team supported sub-contractor Keyclad to ensure that budget was met.
To match the spans between floors, SFS specially extruded rails to meet the specific lengths needed for the project. This enabled easy and speedy installation on-site.

The entire project has now been recognised by the RICS Awards 2019, Wales. In the category of Regeneration, the development has won the award, which recognises "exceptional improvements to urban, rural or coastal areas."

Project highlights

Client
Conwy County Borough Council

Architect
AHR

Main contractor
Bowmer & Kirkland

Sub-contractor
Keyclad

Location
Colwyn Bay

Solution
NVELOPE® NVF2F

Project value
£31,000,000

Download
Colwyn Bay - Case Study.pdf
Loading
Loading