Springfield Quay


Regeneration of Springfield Quay achieved with solution from SFS and Curtis Moore

Situation

Precision-engineered stainless steel fasteners by SFS have enabled leading roofing and cladding contractor Curtis Moore to deliver new roofing in two refurbishment projects at Glasgow's premier leisure and entertainment destination, Springfield Quay.

Acting as the principal contractor on both projects, Curtis Moore was tasked with removing the existing profiled metal roof, insulation and VCL, before installing new insulation and aluminium Kalzip panels. Both major refurbishment projects were completed whilst the facilities remained open for business, which required careful planning to keep access open and safe, without impacting on day-to-day operations or customer experience.

Solution

Working closely with NBDA Architects on both projects, Curtis Moore was initially appointed on the Odeon Cinema scheme. The 5,500m2 roof of this building features curved roof sheets, which had to be site rolled within the active car park.

This roofing project presented several challenges, not least the need to incorporate additional steelwork to suit the new Kalzip system, which was only apparent once the existing roof was removed. However, such was the success of the solution and service provided by Curtis Moore, that the company was awarded the adjacent project – Hollywood Bowl. This was a similar project, involving the removal of an existing skin, VCL, insulation and supporting grid, and installation of 2,808m2 of Kalzip panels.

Chosen to provide a reliable and secure fixing for Kalzip standing seam roofing panels, quality SFS fixings were used for both roof replacement projects at the leisure park. These fasteners are designed and manufactured in Europe and Kalzip-approved.

Project highlights

Client
Odeon Cinemas and Hollywood Bowl

Architect
NBDA Architects

Main contractor
Curtis Moore

Location
Glasgow

Solution
Austenitic stainless steel self drilling fasteners

Project value
£600,000

Download
Springfield Quay - Case Study.pdf
Loading
Loading